Artikel op logistiek.nl
Van een echte doorbraak op het gebied van robotisering in warehouses is het niet gekomen dit jaar. Althans in Nederland, waar volgens Robert van Ree redelijk conservatief wordt gedacht op dit punt. Nu zich een recessie aandient, is het de vraag of dit gaat veranderen.
Eind 2019 voorspelden we dat de Autonome Mobiele Robots (AMR’s) uit Azië binnen een paar jaar de Nederlandse magazijnen zouden gaan veroveren. Alle seinen stonden namelijk op groen vanwege krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met ruimte- en arbeidbesparende techniek, die al loont vanaf een paar honderd regels per uur, opslag voor een breed assortiment, doorlooptijd van een half jaar en relatief lage investeringen.
Vraag grotendeels ingevuld door Autostore
Achteraf gezien blijkt voorspellen toch moeilijk. Het is bijna 2023 en er draaien in de Nederlandse magazijnen nog maar een paar AMR-implementaties, en dan heb ik het over zowel person-to-goods AMR’s (zoals van Locus) als goods-to-personsystemen (waaronder Grey Orange en Geek+). De vraag naar betaalbare goods-to-personsystemen met korte levertijd blijkt grotendeels te zijn ingevuld door Autostore. De voorspellingen destijds hielden geen rekening met gebrek aan getalenteerd technisch personeel bij leveranciers. Dit speelde al een grote rol in 2019 in Azië, waardoor de groei van de AGV- en AMR-sector flink werd geremd tot 2020. Ook nu nog blijkt dit de grootste bottleneck voor innovatie op technologisch gebied.
Voldoende ‘installed base’ ontbreekt vaak
Terwijl Covid in Amerika, Zuid-Afrika en Azië het aantal robots in magazijnen deed stijgen, trapten verladers en logistiek dienstverleners in Nederland op de rem. Ze waren genoodzaakt beschikbare mensen en middelen in te zetten om het magazijn draaiende te kunnen houden. Door gebrek aan tijd werden automatiseringsplannen tijdelijk stopgezet. Daarnaast is er in de voorspelling te weinig rekening gehouden met de doorlooptijd om Europese organisaties op te zetten en voldoende ‘installed base’ te creëren. Dit is een cruciale voorwaarde om als volwaardige partij in de toch wel conservatieve Nederlandse logistieke markt mee te kunnen draaien.
Op tijd klaar zijn als recessie voorbij is
Ondertussen is het speelveld weer aan het veranderen. Door de stijgende inflatie is het consumentenvertrouwen gedaald, waardoor magazijnen steeds voller komen te liggen met spullen die niet meer worden verkocht. Die druk op de cash-flow zal voor sommige bedrijven een reden zijn om een investering in magazijnautomatisering uit te stellen. Dit biedt wellicht kansen voor robotleveranciers met ‘pay-per-orderline’ constructies. Maar de ervaring leert ook dat er genoeg bedrijven zijn die een recessie aangrijpen om juist wél te automatiseren. Als er afscheid wordt genomen van de flexibele schil neemt de werkdruk voor het vaste personeel toe, ondanks de gedaalde omzet, en moet naar middelen worden gezocht om kwaliteit tegen lagere kosten te leveren. De kunst is om aan het einde van de recessie klaar te zijn met magazijnautomatisering, wanneer de markt meestal weer snel aantrekt.
Misschien wel doorbraak in 2023
Conclusie: robots zijn al wel aanwezig in Europese magazijnen en veroveren langzaam maar zeker ook hun plek in de Nederlandse logistiek. Achteraf gezien is 2022 niet helemaal het jaar van de robots geworden. Of 2023 dat wel wordt, moet nog worden bezien, gelet op de economische onzekerheden. Maar juist bedrijven die verder durven te kijken, kunnen hier de vruchten van plukken en zich nu al voorbereiden op de toekomst.
Comments