top of page
Zoeken
Foto van schrijverWilliam van der Aa

De realiteit van magazijnrobotisering

Er is veel geschreven over hoe fantastisch AI en robotisering zijn voor de logistieke sector. De beloftes lijken eindeloos, maar de werkelijkheid is vaak complexer. In deze column voor Logistiek.nl een kritische blik naar de huidige stand van zaken.

 



Kloof tussen belofte en praktijk

Ook in 2024 zien we dat veel bedrijven zich laten inspireren door succesverhalen van concurrenten of het ogenschijnlijk groene gras bij de buren. De belofte van robotisering klinkt aantrekkelijk, maar de weg ernaartoe is (vaak) vol hobbels.

Hoge investeringskosten vormen een struikelblok, vooral voor middelgrote bedrijven, waardoor geavanceerde technologieën vaak blijven voorbehouden aan de grotere spelers. Middelgrote bedrijven worstelen niet alleen met financiën, maar ook met tijd en kennis om de juiste keuzes te maken. Deze ondernemingen zijn vaak diepgeworteld in hun dagelijkse operaties en beschikken over een schat aan kennis over hun eigen processen. Doordat ze niet beschikken over aparte stafafdeling moeten strategische vraagstukken ‘erbij’ worden gedaan.

Ook het koppelen van nieuwe technologieën en systemen aan het huidige WMS blijkt in de praktijk vaak een complexe opgave waarvoor gekwalificeerd personeel moeilijk te krijgen is.

Een cruciaal obstakel dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de kwaliteit van (master)data. Veel bedrijven ontdekken te laat dat hun datastructuren niet op orde zijn, wat de implementatie van geavanceerde systemen ernstig kan belemmeren. Zonder betrouwbare en goed georganiseerde data, is het vrijwel onmogelijk om de voordelen van AI en robotisering ten volle te benutten.

 

Keuzestress en verkeerde beslissingen

'Robotiseringskeuzestress' blijft een fenomeen in 2024. Bedrijven worden geconfronteerd met een overweldigend aanbod aan technologieën en oplossingen. Iedere leverancier heeft uiteraard ‘de beste oplossing’, waardoor bedrijven door de bomen het bos niet meer zien. Dit leidt tot verschillende scenario's:

1.     Te ambitieuze plannen: te grote stappen ineens, zonder dat de basis op orde is.

2.     Mismatch tussen technologie en bedrijfsbehoeften: door onvoldoende inzicht kiezen voor oplossingen die niet optimaal aansluiten bij de werkelijke uitdagingen en/of bedrijfsstrategie.

3.     Vertraging of uitstel: verlamd door de complexiteit en het grote aantal opties.

4.     Overhaaste beslissingen: onder druk om mee te gaan met de trend, keuzes maken die niet aansluiten bij specifieke behoeften en/of bedrijfsstrategie.

 

Bovenstaande scenario’s onderstrepen het belang van een gestructureerde aanpak bij het bepalen van de logistieke strategie. In plaats van ‘wij van WC eend’ kan externe expertise waardevol zijn bij het kritisch analyseren van logistieke processen en het ontwikkelen van realistische logistieke strategieën.

 

Veranderende personeelssamenstelling

Toenemende automatisering leidt tot een verschuiving in de personeelssamenstelling. Er ontstaat behoefte aan hoogopgeleide technici voor implementatie, inrichting en onderhoud van geavanceerde systemen, evenals data-analisten die de kwaliteit en structuur van bedrijfsgegevens kunnen waarborgen. Ironisch genoeg creëert dit nieuwe uitdagingen door schaarste aan technisch en logistiek geschoold personeel. Bedrijven moeten investeren in omscholing van huidige werknemers, wat niet alleen technische vaardigheden vereist, maar ook analytische capaciteiten voor data-interpretatie en procesoptimalisatie.

 

Conclusie

Het logistieke jaar 2024 laat een genuanceerd beeld zien van magazijnrobotisering en smart warehousing. Terwijl technologische mogelijkheden veelbelovend zijn, worstelen bedrijven met uitdagingen op het gebied van investeringen, datakwaliteit, personeelsontwikkeling en het maken van weloverwogen keuzes in een overweldigend aanbod van oplossingen.

 

Veel bedrijven bevinden zich in een spagaat tussen de noodzaak om te innoveren en de uitdagingen die gepaard gaan met het implementeren van nieuwe technologieën.

 

Voor middelgrote bedrijven is het cruciaal om een balans te vinden tussen hun operationele expertise en de noodzaak voor strategisch denken op lange termijn. Externe expertise kan helpen deze kloof te overbruggen, zodat investeringen in robotisering technisch haalbaar, economisch verantwoord en strategisch juist zijn.

De sector heeft nog een lange weg te gaan. De uitdaging ligt niet alleen in het ontwikkelen van nieuwe technologieën, maar ook in het effectief implementeren ervan op een manier die echte waarde toevoegt aan logistieke operaties. Want ondanks genoemde uitdagingen biedt robotisering significante kansen. Het kan bijdragen aan het oplossen van personeelstekorten, verhogen van kwaliteit en productiviteit, verbeteren van ergonomie en het creëren van flexibiliteit in logistieke processen. Maar om deze kansen te verzilveren is behalve technologische vooruitgang, ook bereidheid noodzakelijk om te investeren in mensen, data-infrastructuur, zorgvuldige planning èn weloverwogen keuzes die passen bij de unieke situatie van elk bedrijf.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page