AUTOMATISERING & CONCEPT SELECTIE
Welke richting moeten we op?
Om je heen aan het kijken naar mogelijkheden om je magazijnprocessen te automatiseren? Dan ben je niet meer de enige...
Door de gigantische groei van E-commerce is magazijnautomatisering momenteel 'hot':
-
Tekort aan personeel in combinatie met stijgende lonen
-
Steeds minder tijd om een toenemend volume aan kleinere orders te verzamelen en te verpakken.
-
Een handmatige operatie loopt vast.
-
Anderen doen het ook
Geldt dit ook voor jullie magazijn?
Dan zou je op bezoek kunnen gaan bij andere bedrijven die al een mooi shuttle systeem of die mobiele robots hebben. Of laat je een medewerker alle denkbare vormen van mechanisering en robotisering rangschikken en nodig je vervolgens alle leveranciers uit? Wij denken van niet.
Opknippen
Om de juiste keuze te kunnen maken én zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan moet je magazijn automatiseringstrajecten in drie onderdelen opknippen.
We starten met een gezamenlijke beoordeling van het strategisch belang voor de organisatie. Dus, waarom zou je dit doen? We vullen een ranking in en geven punten aan factoren als kostenreductie, personeelstekort, ruimtebesparing en 'me too'. Scoor je op alle factoren laag, dan kun je je afvragen of automatisering de juiste keuze is.
Scoor je bovengemiddeld, dan is het goed om te weten welk concept het meest zinvol is.
Concept selectie model
En daarvoor hebben we een model ontwikkeld dat zowel kwalitatief als kwantitatief een vergelijk maakt tussen de verschillende systemen. We voeden het model met gegevens die we tijdens een magazijnscan verzamelen en logistieke kengetallen die we uit een beknopte data analyse filteren. De cijfermatige vergelijking is gebaseerd op verwachte jaarlijkse kosten voor de volgende concepten:
-
Handmatig basis concept met meerdere orderbakken per pick kar (cluster picking)
-
Autonome Mobiele Robots (AMR's) in een Dynamisch Zone Pick systeem
-
AMR's in een Goods-to-Person concept (het oorspronkelijke KIVA systeem)
-
Shuttles (mechanisering)
-
Autostore (hybride)
Met deze vergelijking zie je direct welke concepten bij de operatie passen, uiteraard sterk afhankelijk van het aantal operationele uren per dag, de eigen orderstructuur, pieken, assortiment en productafmetingen, voorraadniveaus en natuurlijk de technologische kenmerken van ieder concept. Een studietraject dat normaliter zes tot acht weken duurt hebben we teruggebracht naar drie tot vier weken doorlooptijd.
De resultaten worden in één dashboard weergegeven.
Stabiliteit
Als het aantal artikelen toeneemt en (hopelijk) ook het aantal regels per dag, dan kunnen andere concepten interessant worden. Handig om te weten voordat je gaat investeren.
Onze 'glazen bol' geeft bij benadering inzicht wanneer het concept zal 'breken'.
Ontwerp en leveranciersselectie
Dan blijven er één of twee oplossingen over waarop gefocussed kan worden.
Uiteraard helpen we je daarna met een ontwerp, detailberekeningen, het vinden van de juiste leveranciers en Project- en Interim Management tijdens en na de implementatie.